Många har vi varit upprörda under dagarnas rapportering om händelsen som inträffade i Göteborg den 30e maj. En busschaufför som var klar för dagen åkte med den buss den nyss kört, tillbaka till den depå passet började på innan på dagen. Enligt rapporteringen har denna chaufför påståtts ha saknat giltigt färdbevis enligt biljettkontrollanterna och därefter spårar allt ur fullständigt.

Under dagarna har både Västtrafik, G4S och Transdev (Chaufförens arbetsgivare) tagit fullständigt avstånd från agerandet av biljettkontrollanterna och menar att de begått överträdelse av vad som gäller i uppdrag och uppförandekod, samt bett om ursäkt till chauffören.

Nu vill jag också, likt många andra, kommentera det jag anser är uppenbara problem som många rent ut sagt skiter i. Det första problemet är att man försöker köra två debatter i en med argument som inte har i varandras debatter och göra.

Det finns två debatter, och möjligt tre.

Den första är den gällande biljettkontroller som per definition inte fungerar men som uppenbarligen behövs eftersom uteblivna intäkter från faktiska resenärer tvingar de betalande resenärerna att betala ännu mer. Här kan debatten ha en viss, om en liten, koppling till den andra debatten jag också kommer kommentera. Att ständigt ”chockhöja” priserna påverkar resenärernas, kundernas, inställning till bolaget man älskar att hata och som man inte kan leva utan för att kunna klara sin vardag. Vi är många som varken har råd eller har lust att köra bil till jobbet. Men biljettkontroller har en tendens att ”balla ur” med tiden. Alla minns vi den enorma debatten som drog igång kring Göteborgs spårvägars upphandlade kontrollverksamhet för några år sen, vilket ledde till att man från Västtrafiks sida tillfälligt lade ner verksamhet och avbröt samarbetet och såg över hur detta i framtiden skulle hanteras. Jag är helt övertygad att verksamheten inte var så dålig några år innan dessa uppdagade händelser skedde. Västtrafik gjorde om och gjorde rätt, de skärpte till reglerna och uppdraget för kontroller. Kontrollanter gick ordentlig utbildning i kundbemötande och de hårdhudade och stereotypiska dragen för trubbelmakare fanns inte att finna bland de nya kontrollanterna. Jag upplevde själv en kraftig förändring. Trevligt bemötande, leenden på läpparna, passagerare som saknade giltigt färdbevis tog emot sin bot utan att vara varken nedlåtande eller uttalat bitter. Om det är resultatet så har man lyckats. Nu är vi där igen, med tid så blir människor, per definition, bekväma och hittar genvägar att göra saker på. Nu verkar det dock ha spårat fullständigt och ingen av oss vet hur arbetsförhållande för kontrollanter generellt ser ut, då ingen från media verkar ha tagit kontakt med någon kontrollant för att ge deras bild av sitt uppdrag.

Debatt två, och det är här jag börjar bli irriterad. Jag jobbade under tiden 2006-2008 periodvis (feriearbete) som lastbilschaufför för Posten Logistik i Halmstad. Ett yrke där man får träffa mycket människor och där varje dag inte är den andra lik. Ett stresståligt och fysiskt arbete som stundtals är väldigt krävande men som ger tillbaka, det kan jag lova! Min generella uppfattning och bild som skapades över människor som jobbar i det offentliga, och då menar jag inte i offentlig sektor, men de som jobbar i offentlig miljö har det väldigt tufft. Attityden från människor runt omkring ÄR inte den bästa och det är nog i största allmänt synonymt med oss svenskar, vi är ganska självupptagna när allt kommer omkring! Vad hände med att visa hänsyn för varandra? Underlätta för den stackars bilist som råkat välja fel fil i en korsning och snabbt måste byta, eller den bilist som inte hittar och behöver läsa extra noga innan en sväng och som drar på sig en tutning från en förargad bilist i närheten. När jag körde en rutt i innerstaden så trodde jag att man, som jag är uppfostrad, visar respekt för den som behöver lite extra tillfälligt utrymme eller tid för att ta sig fram. Att med lastbil i trångt utrymme och mycket folk omkring trodde jag att en backsignal, krypkörning och mycket vänta in folk som korsar, att folk skulle vänta lite ödmjukt så att man kunde backa undan och sedan fortsätta släppa fram folk, men nej, det hyfs finns inte längre, om än någonsin.

Är det detta samhälle vi vill leva hela vårt liv i? Är det detta vi vill lära våra barn och nästkommande generation? Detta är bara ett ytterligare tecken på det tunnelseende som blir allt mer vanligt. Det gör mig upprörd, mycket upprörd.

/Pierre

 

 

Följ min blogg med Bloglovin